HomeΜονάδες Εργαστηρίου

Μονάδες Εργαστηρίου

Το Β΄ Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελείται από 11 επιμέρους Ειδικές Μονάδες:


Ακτινοδιαγνωστικής

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας έχει αναπτύξει εφαρμογές πληροφορικής με κεντρική αποθήκευση και διαχείριση όλων των εξετάσεων του.

Στη μονάδα Κλασσικής Ακτινοδιαγνωστικής πραγματοποιούνται όλες οι απλές ακτινογραφίες και ακτινοσκοπικές εξετάσεις με ψηφιακή τεχνολογία που επιτρέπει ανώτερη ποιότητα εικόνας και δυνατότητα αποθήκευσης τους.


Αγγειογραφίας

Η μονάδα Αγγειογραφίας εκτελεί διανοίξεις στενωμένων ή αποφραγμένων αρτηριών, διανοίξεις φλεβών, τοποθέτηση ενδαγγειακών ναρθήκων, διαδερμική ενδαυλική θεραπεία ανευρυσμάτων θωρακικής και κοιλιακής αορτής καθώς και όλων των αγγείων, εμβολισμούς όγκων, ψευδοανευρυσμάτων και αγγειακών δυσπλασιών, θεραπεία κακοήθων όγκων του ήπατος με χημειοεμβολισμό, διάνοιξη διαδερμικά πυλαιοσυστηματικής αναστόμωσης, παρηγορητική θεραπεία με παροχέτευση χοληφόρων και τοποθέτηση μεταλλικών ενδοπροθέσεων, καθώς και διενέργεια νεφροστομιών.


 

Αξονικής Τομογραφίας

Η μονάδα Αξονικής Τομογραφίας εκτελεί όλο το φάσμα των εξετάσεων με μακρά εμπειρία στις εφαρμογές ελικοειδούς σάρωσης, στην υπολογιστική αγγειογραφία αγγείων σώματος, πολυφασικής δυναμικής μελέτης οργάνων, καθώς και σε όλες τις εφαρμογές ανασύνθεσης και μετεπεξεργασίας εικόνων.


Μαγνητικής Τομογραφίας

Η μονάδα Μαγνητικού Συντονισμού εκτελεί όλες τις συνήθεις εξετάσεις καθώς και μία πλειάδα νεότερων τεχνικών που περιλαμβάνουν φασματοσκοπία, τεχνικές διάχυσης, λειτουργικές μελέτες εγκεφάλου, δυναμικές αιμοδυναμικές μελέτες όλων των συμπαγών οργάνων, τεχνικές ολόσωμης μαγνητικής αγγειογραφίας και τομογραφίας, μαγνητική τομογραφία καρδιάς, οστικών λοιμώξεων, καθώς και ποσοτικό προσδιορισμό σιδήρου ιστών στους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.


Μαστογραφίας

Η μονάδα Μαστογραφίας σε συνδυασμό και με τη μονάδα υπερηχοτομογραφίας και μαγνητικού συντονισμού προσφέρει ολοκληρωμένη διάγνωση παθήσεων του μαστού και επιβεβαίωση με διαδερμικές βιοψίες υπό υπέρηχο ή μαστογράφο.

 

 ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Παιδιατρικής Ακτινολογίας

Στη Μονάδα Παιδιατρικής Ακτινολογίας, πραγματοποιούνται όλες οι ακτινολογικές εξετάσεις με όλες τις απεικονιστικές μεθόδους του παιδιατρικού ασθενούς, από την πρόωρη νεογνική ηλικία έως και την εφηβική ηλικία.

 

 

 


Υπερηχοτομογραφίας

Στη μονάδα Υπερηχογραφίας εκτελούνται όλες οι εφαρμογές απλής όσο και έγχρωμης υπερηχογραφίας σε μελέτες αγγείων και όγκων.

 

 

 

 


Επεμβατικής Ακτινολογίας

Η μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας πραγματοποιεί κάθε φύσης επεμβατικές τεχνικές με χρήση ψηφιακού αγγειογράφου, ακτινοσκόπησης, υπερηχοτομογράφου και υπολογιστικής τομογραφίας. Αυτές περιλαμβάνουν εφαρμογές όπως πρωτοποριακή για την Ελλάδα διενέργεια σπονδυλοπλαστικής για καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις οστών, διαδερμικές διηθήσεις νευρικών ριζών για ισχιαλγίες κλπ, εμβολισμούς ινομυωμάτων, παροχετεύσεις συλλογών και αποστημάτων καθώς και διαδερμικές βιοψίες όλων των συμπαγών οργάνων.


Ακτινοφυσικής

Η μονάδα Ακτινοφυσικής έχει την γενική υπευθυνότητα Ακτινοπροστασίας και διενεργεί τους Ελέγχους Ασφαλούς Λειτουργίας και Ακτινοπροστασίας προσωπικού και ασθενών για όλες τις μονάδες του Τμήματος. Στη μονάδα Πυρηνικής Ιατρικής, εκτός από τους ποιοτικούς ελέγχους οι ακτινοφυσικοί είναι επίσης υπεύθυνοι για τη δοσιμετρία των ασθενών. Στη μονάδα Ακτινοθεραπείας, οι ακτινοφυσικοί εκτελούν τους ποιοτικούς ελέγχους των γραμμικών επιταχυντών και είναι υπεύθυνοι σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς για το σχεδιασμό των πλάνων θεραπείας.


Πυρηνικής Ιατρικής (Ραδιο-ισοτόπων)

Στη μονάδα Πυρηνικής Ιατρικής οι in vivo εφαρμογές αφορούν στο μυοσκελετικό σύστημα, στη νευρολογία, στην καρδιολογία, στο αναπνευστικό σύστημα, στο γαστρεντερικό σύστημα, στο ουροποιητικό, στους ενδοκρινείς αδένες, στην ογκολογία, στις λομώξεις-φλεγμονές, ενώ υπάρχουν και θεραπευτικές εφαρμογές (χορήγηση Ι 131 σε υπερθυρεοειδισμό, ανακούφιση πόνου από τις οστικές μεταστάσεις ( Sr 89, Re 186, Sm 153), ραδιοισοτοπική υμενεκτομή κ.α.). Οι in vitro εφαρμογές περιλαμβάνουν μετρήσεις επιπέδων ορμονών, καρκινικών δεικτών, φαρμάκων, πεπτιδίων, πρωτεϊνών, βιταμινών.


Ακτινοθεραπείας

Στη μονάδα Ακτινοθεραπείας οι κλινικές εφαρμογές αφορούν: α) στην τρισδιάστατη σύμμορφη ακτινοθεραπεία σε όλες τις περιπτώσεις θεραπείας ασθενών, β) στις εφαρμογές διεθνών και καταξιωμένων πρωτοκόλλων ακτινοβόλησης για ριζική θεραπεία, καθώς και γ) σε εφαρμογές ραδιοβιολογικών μοντέλων για τον καλύτερο προσδιορισμό της δόσης ακτινοθεραπείας.


 

 

Document 1

Document 2

Document 3